0753.171.717

contact@uronatura.ro

Top
 

Piper Negru

Piperina

Piper negru

Ce este și ce beneficii are

Piperul Negru are un puternic efect antibacterian, de aceea este foarte util în tratarea infecţiilor, stopand proliferarea bacteriilor din tractul digestiv, grăbind vindecarea. Cercetările publicate în revista Phytomedicine au arătat că substanţele active din piperul negru au fost eficiente în distrugerea bacteriilor gram-pozitive si a anumitor tulpini bacteriene gram-negative.

Are o serie de proprietăți și beneficii potențiale pentru corp și creier, datorită compusului piperină, compusul vegetal din piper negru, care are puternice proprietăți antioxidante. Organismul creează radicali liberi, molecule instabile care pot deteriora celulele, atât în mod natural, cât și ca răspuns la stresul din mediu. Excesul de radicali liberi poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv boli inflamatorii, boli de inimă și anumite tipuri de cancer.

Cercetările au mai arătat că dietele bogate în antioxidanți ar putea diminua daunele provocate de radicalii liberi. De exemplu, o revizuire a unor studii în eprubete și pe rozătoare au constatat că suplimentele de piper negru și piperină pot preveni sau încetini progresul daunelor provocate de radicalii liberi și de boli precum ateroscleroza, diabetul și cancerul.

Cu privire la beneficiile antiinflamatorii ale piperului negru și piperinei, cercetătorii au descoperit că unele suplimente de piperină pot ajuta la scăderea inflamației cronice cu care se confruntă persoanele cu sindrom metabolic, dar sunt necesare mai multe cercetări cu participanți umani pentru a ajunge la concluzii ferme.

Antibacterian și posibil anticancerigen

Câteva recenzii și studii indică și potențialul antibacterian al piperinei. De exemplu, la o analiză de proporții despre proprietățile antibacteriene ale piperului negru împotriva bacteriilor gram-pozitive, cum ar fi Staphylococcus aureus, cercetătorii au concluzionat că acest condiment ar putea fi un ingredient puternic pentru viitoarele terapii împotriva bolilor infecțioase și a agenților patogeni de origine alimentară.

O altă analiză la scară mai mare a examinat studii de laborator și umane care implică numeroasele proprietăți farmacologice ale piperinei, inclusiv proprietăți antibacteriene. Un studiu în eprubetă a constatat și că piperina poate ajuta la combaterea agenților patogeni multirezistenți. Cu toate acestea, oamenii de știință sugerează că sunt necesare mai multe cercetări pentru a emite concluzii mai clare.

Deși nu au existat studii la om până în prezent, mai multe studii de laborator sugerează că piperina poate avea proprietăți de combatere a cancerului. O analiză cuprinzătoare a condimentelor și a tratamentelor pentru cancer arată că studiile au constatat că piperina a suprimat replicarea celulelor canceroase în cancerul de sân, prostată și colon. Substanța pare promițătoare și ca agent terapeutic în tratarea osteosarcomului, un tip de cancer osos. La fel ca în cazurile de mai sus, este nevoie de mai multe studii pentru a investiga pe deplin acest efect.

Alte beneficii

Cercetătorii au efectuat un studiu privind o alimentație suplimentată cu piper negru și s-a observat o creștere semnificativă a lipoproteinelor cu densitate mare (adică a colesterolului bun)i. Savanții cred că aceste rezultate ar putea justifica studii suplimentare pentru a explora efectele potențiale benefice asupra metabolismului lipidelor la om.

Un alt studiu cu participanți umani asupra efectelor unui supliment care conținea mai multe ingrediente alimentare bioactive – inclusiv piperina – asupra rezistenței la insulină a constatat o îmbunătățire a sensibilității la insulină. Aceasta înseamnă că hormonul insulină a fost mai capabil să regleze absorbția glucozei. Cu toate acestea, deoarece suplimentul conținea mai multe ingrediente alimentare, nu este clar dacă piperina singură ar fi produs aceleași rezultate.

Piperul negru ar putea crește absorbția nutrienților și sănătatea intestinală, ajutând la reglarea microbiotei intestinale și la îmbunătățirea sănătății gastrointestinale. Deasemenea, piperina poate îmbunătăți funcția creierului, în special pentru simptomele asociate cu afecțiuni degenerative, cum ar fi boala Alzheimer. Cercetătorii au descoperit că piperina a contribuit la îmbunătățirea memoriei, precum și la reducerea formării de plăci amiloide. Acestea sunt fragmente de proteine dăunătoare care se dezvoltă mai întâi în zonele creierului legate de memorie și funcția cognitivă.