Piperul Negru are un puternic efect antibacterian, de aceea este foarte util în tratarea infecţiilor, stopand proliferarea bacteriilor din tractul digestiv, grăbind vindecarea. Cercetările publicate în revista Phytomedicine au arătat că substanţele active din piperul negru au fost eficiente în distrugerea bacteriilor gram-pozitive si a anumitor tulpini bacteriene gram-negative.
Are o serie de proprietăți și beneficii potențiale pentru corp și creier, datorită compusului piperină, compusul vegetal din piper negru, care are puternice proprietăți antioxidante. Organismul creează radicali liberi, molecule instabile care pot deteriora celulele, atât în mod natural, cât și ca răspuns la stresul din mediu. Excesul de radicali liberi poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv boli inflamatorii, boli de inimă și anumite tipuri de cancer.
Cercetările au mai arătat că dietele bogate în antioxidanți ar putea diminua daunele provocate de radicalii liberi. De exemplu, o revizuire a unor studii în eprubete și pe rozătoare au constatat că suplimentele de piper negru și piperină pot preveni sau încetini progresul daunelor provocate de radicalii liberi și de boli precum ateroscleroza, diabetul și cancerul.
Cu privire la beneficiile antiinflamatorii ale piperului negru și piperinei, cercetătorii au descoperit că unele suplimente de piperină pot ajuta la scăderea inflamației cronice cu care se confruntă persoanele cu sindrom metabolic, dar sunt necesare mai multe cercetări cu participanți umani pentru a ajunge la concluzii ferme.