0753.171.717

contact@uronatura.ro

Top
 

Medicamente naturiste

Tratamentul potrivit la momentul potrivit

MEDICAMENTE NATURISTE

Remedii naturale, medicamente botanice sau fitomedicamente

Medicamentele naturiste sunt extrase din plante sau părți ale plantelor, care se consideră că au proprietăți terapeutice. Acestea sunt cunoscute și sub numele de remedii naturale, medicamente botanice sau fitomedicamente.

Preparatele naturiste au constituit baza tratamentelor medicale timp de sute de ani și se bucură încă de o largă utilizare în secolul 21. Acestea pot fi privite ca origine a abordării biologice a medicinei.

Medicamentele naturiste pot fi utilizate pentru tratarea unei varietăți largi de boli, care pot fi atât acute, cât și cronice. Terapiile naturiste sunt, în general, percepute ca ținând de medicina alternativă, deoarece aceste practici nu sunt bazate cu strictețe pe dovezi științifice. Medicina naturistă este utilizată în primul rând ca terapie complementară.

Medicamentele naturiste pot, însă, interacționa cu alte medicamente și pot, de asemenea, avea efecte secundare. De exemplu, Echinacea purpurea poate modifica modul în care corpul descompune anumite medicamente; administrarea medicamentelor bazate pe Echinacea purpurea simultan cu alte medicamente (inclusiv unele antibiotice) poate spori efectele și efectele secundare ale acestora.

O proporție importantă a populației din țările aflate în curs de dezvoltare se bazează încă pe remediile naturiste tradiționale ca sursă principală de îngrijire medicală, principalul motiv fiind lipsa infrastructurii necesare pentru medicina modernă.

INGREDIENTELE MEDICAMENTELOR NATURISTE

Procedee de obținere și reglementări UE

Ingredientele medicamentelor naturiste pot fi extrase din plante în mai multe moduri: prin utilizarea alcoolului pentru obținerea de extracte numite tincturi, a oțetului pentru obținerea de extracte cu acid acetic, utilizarea apei fierbinți (pentru ceaiuri), prin fierberea de lungă durată (necesară, în general, pentru rădăcinile tari sau scoarța de copac) prin care se obțin decocturi sau prin macerarea plantelor în apă rece.

Proprietățile medicamentelor naturiste pot prezenta, foarte probabil, variații de la un lot la altul sau de la un producător la altul, deoarece tehnicile de extragere nu sunt standardizate.

În Uniunea Europeană (U.E.), medicamentele naturiste sunt reglementate prin Directiva europeană privind medicamentele naturiste tradiționale (Directiva europeană 2004/24/CE). Conform acestei legislații, o companie care produce medicamente naturiste are obligația de a demonstra că produsul a fost utilizat timp de cel puțin 15 ani în U.E. sau timp de 30 de ani în afara U.E.; autorizarea produselor naturiste are loc pe baza unor criterii esențiale de eligibilitate.

Agențiile naționale de reglementare au responsabilitatea de a monitoriza siguranța medicamentelor naturiste și de a acorda autorizațiile de punere pe piață a acestora.

MEDICINA NATURISTĂ

Beneficii și reacții adverse

Medicina naturistă este practicată cu succes în toate colțurile lumii de mii de ani și are la bază imaginea integrativă a ființei umane. Mergând pe principiul că natura oferă tot ce avem nevoie pentru a ne vindeca, în medicina naturistă se utilizează o combinație de plante pentru a obține remedii pentru a redobândi o stare de sănătate fizică, emoțională și spirituală.

Un prim beneficiu al medicinei naturiste constă în faptul că aceasta nu tratează doar simptomele patologice ale unei afecțiuni, ci propune o abordare holistică a întregului organism, căutând să rezolve sursa problemei de sănătate.

Medicina naturistă sporește capacitatea proprie de vindecare a organismului, acesta fiind un alt beneficiu adus de această specialitate. Remediile pe bază de plante conțin substanțe active naturale care stimulează organismul să funcționeze optim. Axată pe legătura puternică dintre gând, emoție și corp, medicina naturistă pune accent pe autocunoaștere, introspecție și pe acea stare de mulțumire sufletească atât de importantă în menținerea sănătății.

Un alt aspect foarte important de care trebuie să ținem cont când apelăm la remediile naturiste este faptul că acestea nu au reacții adverse, în cele mai multe din cazuri. Identificarea și tratarea cauzei bolii în medicina naturistă este un aspect esențial.

Odată cauza eliminată, afecțiunea respectivă are cele mai mari șanse să nu mai apară. Dacă ne axăm doar pe efectele vizibile, după o anumită perioadă de timp se constată că boala revine. Iar acest lucru se întâmplă pentru că nu a fost efectuată nicio schimbare în straturile profunde ale ființei, acolo unde se află de fapt dezechilibrul inițial care a produs-o.

CONSULT MEDICAL OBLIGATORIU

Diagnostic și rețetă

Indiferent de problema pentru care se caută soluții, primul lucru care trebuie făcut este să mergi la un consult medical.

Doctorul poate pune un diagnostic clar pentru recomandări referitoare la tratamentele potrivite. De multe ori, tratamentele eficiente sunt o combinație între cele cu plante și cele alopate. De asemenea, un alt aspect important este locul de unde achiziționezi produsele naturiste și eticheta acestora, care oferă numeroase informații utile: efectele pe care le are produsul, interacțiunile cu alte substanțe, modul în care trebuie administrate, dacă medicul nu specifică altfel.

În concluzie, putem spune că ritmul alert în care trăim ne supune organismul la multă presiune, fapt care slăbește imunitatea, iar infecțiile virale sau bacteriene se instalează mai ușor. Medicina naturistă este o variantă ideală pentru a pregăti corpul să reziste în fața ”atacatorilor” și pentru a ajuta organismul să combată eficient infecțiile.

Medicina naturista reprezintă un stil de viață, unde afecțiunea sau boala este privită precum o deviere de la funcționarea optimă a organismului, cu rădăcini în factorii de mediu, sociali .

FITOMEDICAMENTE RECOMANDATE

de UroNatura în terapia aparatului urinar

Urifort

RegenSwiss

Prostamedix

RegenSwiss

Pluserect

RegenSwiss