0753.171.717

contact@uronatura.ro

Top
 

Merișor

Cranberry

Merișorul

Ce este și ce proprietăți are

Merisorul previne infecţiile urinare printr-un proces aparte si anume, împiedicând aderența bacteriilor de pereţii tractului urinar, datorită unor substanţe, proantocianidinele, care se găsesc din belşug în compoziţia acestor fructe de pădure.

Merisorul (Cranberry) sau Afin Rosu originar din America de Sud, este un arbust nu mai inalt de 20 de cm, cu fructe mici si rosii, cu frunzele mereu verzi si florile de culoare alba sau rosie, care creste in zonele muntoase de la noi, in general la marginea padurii.

Natura a inzestrat merisorul cu o incredibila capacitate de rezistenta la conditiile extreme. Rezista la geruri de pana la -40 de grade si la vanturi puternice.

Merisoarele se pot consuma sub forma de ceai, dulceata, compot, sau rontai uscate, ca gustare, se pot adauga peste muesli, in iaurt sau diverse deserturi sanatoase pregatite in casa, coapte sau raw.

Merisoarele au un continut ridicat de proteine, contin Provitamina A, contin vitamine precum B1, B2, C, ( retinol, acid ascorbic, tocoferol, niacina, piridoxina), minerale (potasiu, fosfor, calciu), tanini (substante antibacteriene si antimicotice), fibre, flavonoide (substante cu efect antioxidant), saponine, fenoli si acizi grasi esentiali Omega 3, 6 si 9, uleiuri si zaharuri.

Energie și antioxidanți

Aceste fructe minune ofera energie, ajuta la eliminarea stresului, anxietatii si depresiei, oferind sanatate mentala si imbunatatirea memorie.

Fructele de merisor (cranberry) contin o cantitate uriasa de antioxidanti, recunoscuti ca fiind buni aparatori ai organismului in lupta cu radicalii liberi, prevenind imbatranirea prematura.

Alte beneficii

Datorita proprietatilor antioxidante ale fructului, care sporesc nivelul de HDL (colesterol bun), se poate reduce nivelul de risc cardiac. Restabilesc de asemenea si nivelul normal al colesterolului. Acizii organici continuti au proprietatea de a reduce depozitele de grasime, ajutand astfel si la eliminarea kilogramelor in plus.

Datorita actiunii astringente a taninilor, din frunzele de merisor, este un adjuvant eficient in cazul enterocolitelor si al sindromului colonului iritabil. De asemenea hemoragiile menstruale abundente pot fi reduse considerabil, la fel si senzatiile neplacute de balonare.

Administrarea merisorului in cazul hipermenoreei poate injumatati durata ciclului menstrual si reduce starile de slabiciune, anemie si devitalizare.

Datorita vitaminelor continute, merisorul este un aliat de nadejde in lupta cu anemia.

Flavonoidele si saponinele continute in frunzele si fructele de merisor au o puternica actiune diuretica, curatand rinichii de microlitiaza si fiind un bun ajutor pentru eliminarea calculilor, iar taninii au o puternica actiune antibacteriana la nivelul intestinului si, totodata, o actiune astringenta, care normalizeaza tranzitul intestinal.

Compusii chimici din merisoare blocheaza actiunea bacteriilor si astfel se previn infectiile, precum cele renale, intestinale si gastrice. Ajuta in tratarea tuberculozei pulmonare.