Merisorul previne infecţiile urinare printr-un proces aparte si anume, împiedicând aderența bacteriilor de pereţii tractului urinar, datorită unor substanţe, proantocianidinele, care se găsesc din belşug în compoziţia acestor fructe de pădure.
Merisorul (Cranberry) sau Afin Rosu originar din America de Sud, este un arbust nu mai inalt de 20 de cm, cu fructe mici si rosii, cu frunzele mereu verzi si florile de culoare alba sau rosie, care creste in zonele muntoase de la noi, in general la marginea padurii.
Natura a inzestrat merisorul cu o incredibila capacitate de rezistenta la conditiile extreme. Rezista la geruri de pana la -40 de grade si la vanturi puternice.
Merisoarele se pot consuma sub forma de ceai, dulceata, compot, sau rontai uscate, ca gustare, se pot adauga peste muesli, in iaurt sau diverse deserturi sanatoase pregatite in casa, coapte sau raw.
Merisoarele au un continut ridicat de proteine, contin Provitamina A, contin vitamine precum B1, B2, C, ( retinol, acid ascorbic, tocoferol, niacina, piridoxina), minerale (potasiu, fosfor, calciu), tanini (substante antibacteriene si antimicotice), fibre, flavonoide (substante cu efect antioxidant), saponine, fenoli si acizi grasi esentiali Omega 3, 6 si 9, uleiuri si zaharuri.