0753.171.717

contact@uronatura.ro

Top
 

Curcuma și Turmeric

Condiment și plantă medicinală

Curcuma și turmericul

Ce sunt și ce proprietăți au

Termenii de curcuma si turmeric sunt asociati adesea, desi exista o mica diferenta intre acestia. Curcuma are proprietati puternic antiinflamatoare, amelioreaza simptomele infectiilor urinare cronice, inhiba dezvoltarea bacteriilor uropatogene. Are deasemenea proprietăți renoprotectoare prin acțiunea sa antioxidantă si poate reduce stresul oxidativ asociat cu leziunile renale provocate de infecții, crescand totodata imunitatea si automat rezistenta organismului in fata acestor infectii.

Curcuminul are puternice efecte antiinflamatorii și antioxidante. Cu toate acestea, conținutul de curcumin în turmeric nu este atât de crescut, fiind de aproximativ 3%. Așadar, majoritatea studiilor cu rezultate promițătoare au fost efectuate pe extracte de turmeric ce conțin cantități mai mari de curcumin. Este foarte dificil de obținut un nivel adecvat de curcumin doar prin asezonarea mâncărurilor cu turmeric, așadar se încurajează, mai degrabă, utilizarea unui supliment ayurvedic pe bază de curcumin și turmeric. Orientează-te după un produs ce conține și piperină, substanță ce ajută la asimilarea mai bună a curcuminului. În plus, curcuminul este solubil în grăsime, deci e o idee bună să îl consumi împreună cu o masă mai consistentă în grăsimi sănătoase.

Antiinflamator natural și rudă apropiată a ghimbirului, turmericul este o plantă perenă originară din India, a cărei denumire științifică este Curcuma Ionga. Pudra de turmeric este un condiment cu aromă intensă, specific indiană, dar și cu o mulțime de beneficii pentru sănătate. Curcuma, substanța activă din turmeric, este cea care are efecte curative, odată ce ajunge in organism.

Condimente și plante medicinale

Turmericul este folosit în India de mii de ani, atât drept condiment, cât și ca plantă medicinală. În ultimele decenii, turmericul a început să fie mai atent studiat de către cercetători, care au descoperit o serie de compuși bioactive puternici în structura sa. Aceștia poartă numele de curcuminoizi, iar curcuminul este cel mai important, fiind și principalul ingredient activ din turmeric.

Procesele inflamatorii din corp au un rol important. Acestea protejează corpul prin eliminarea agenților externi nocivi și au un rol important în repararea țesuturilor deteriorate. Fără inflamație, agenți patogeni, precum bacterii și virusuri, ar putea invada cu ușurință corpul și produce daune serioase. Așadar, deși inflamația pe termen scur teste benefică, poate deveni o problemă atunci când devine cronică și atacă, în mod anormal, țesuturile corpului.

Oamenii de știință sunt de părere că inflamația prelungită se află în spatele celor mai multe afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul, sindromul metabolic, boala Alzheimer’s și alte boli degenerative. Prin urmare, orice poate lupta împotriva inflamației cronice este binevenit ca metodă de prevenție, pentru a evita o afecțiune serioasă.

După cum spuneam, turmericul are puternice proprietăți antiinflamatorii. Este atât de puternic1, încât poate concura cu anumite medicamente antiinflamatorii, fără efectele adverse ale acestora.

Antioxidanți și antiinflamatori

Componentele antiinflamatorii din turmeric acționează prin blocarea molecule NF-kB, ce pătrunde în nucleul celulelor și activează genele responsabile pentru inflamație. Așadar, turmericul este atât de potent pentru că lupta împotriva inflamației la nivel molecular.

Principalul motiv pentru care antioxidanții sunt necesari este că protejează corpul de acțiunea nocivă a radicalilor liberi. Turmenicul crește capacitatea antioxidantă a organismului

Curcuminul conținut de turmeric este și un antioxidant puternic ce neutralizează radicalii liberi. În plus, acesta stimulează activitatea enzimelor antioxidante din organism. În concluzie, acțiunea curcuminului este extrem de eficientă, pentru că nu doar blochează radicalii liberi, ci și stimulează abilitatea corpului de a lupta mai bine împotriva acestora.
Crește capacitatea antioxidantă a organismului
Stresul oxidativ provoacă daune c educ la îmbătrânirea prematură a organismului și la apariția bolilor. Acesta acționează prin intermediul radicalilor liberi, molecule extrem de reactive care interacționează cu substanțe organice importante, cum ar fi acizii grași, proteinele și ADN-ul. Principalul motiv pentru care antioxidanții sunt necesari este că protejează corpul de acțiunea nocivă a radicalilor liberi.

Curcuminul conținut de turmeric este și un antioxidant puternic ce neutralizează radicalii liberi. În plus, acesta stimulează activitatea enzimelor antioxidante din organism. În concluzie, acțiunea curcuminului este extrem de eficientă, pentru că nu doar blochează radicalii liberi, ci și stimulează abilitatea corpului de a lupta mai bine împotriva acestora.

Previne formarea cheagurilor de sange

Turmericul are si proprietati anticoagulante care ajuta la fluidificarea sangelui si o mai buna circulatie. A tentie insa Ica trocmai din acest motiv, exista posibile nteractiuni in cazul persoanelor care trebuie sa ia regulat medicamente anticoagulante , precum aspirina, aspenter, clopidogrel, warfarina dar si heparine cu masa moleculara mica precum dalteparina si enoxaparina, situatie i care poate creste riscul de sangerare si hematoame. De asemenea, s-au semnalalat si interactiuni moderate cu antiinflamatoarelor nesteroidiene precum diclofenac, ibuprofen sau naproxen.

Turmericul este unul dintre cele mai eficiente suplimente nutriționale existente, deoarece este susținut de numeroase studii de calitate ce atestă beneficiile aduse de acest condiment oriental pentru sănătatea organismului. Iată câteva dintre acestea.