Fitoterapia este acea ramura a terapeuticii care utilizeaza produse farmaceutice din plante ca si tratament complementar, pe langa cel medicamentos in tratamentul diverselor afectiuni.
Fitoterapia este acea ramura a terapeuticii care utilizeaza produse farmaceutice din plante ca si tratament complementar, pe langa cel medicamentos in tratamentul diverselor afectiuni.
Extractele folosite in fitoterapie sunt acele preparate obtinute din plante medicinale, in care se regasesc principiile active din organele vegetale, dupa ce acestea au fost izloate de planta si s-au dizolvat in anumiti solventi (apa, alcool, ulei vegetal, alte grasimi).
Cele mai cunoscute preparate fitoterapeutice de acest fel, sunt extractele apoase (infuzia, decoctul, maceratul, siropul) si extractele hidroalcoolice (tinctura).
Medicatia naturista se poate recomanda pentru diverse afectiuni medicale acute si cronice atat ale copiilor cat si ale adultilor sau persoanelor varstnice (viroze respiratorii, probleme de imunitate, alergii, sindromul de oboseala cronica, afectiuni hepatice, digestive, renale, dermatologice, cardiace, psihice si neurologice, ginecologice, probleme de infertilitate etc).
Recomandarile terapeutice sunt individualizate in functie de situatia particulara a fiecarui pacient, iar tratamentul se face in conditii riguroase, cu precautii si sub indrumarea medicului specialist.
Majoritatea preparatelor fitoterapice prezinta efecte secundare minime sau chiar sunt lipsite de efecte secundare.
Se recomanda precautie si consultarea medicului specialist in cazul in care pacientul prezinta afectiuni cronice asociate, simptomele persista sau se agraveaza.
Potrivit Statelor Unite și în special Food and Drug Administration (FDA), suplimentele alimentare sunt produse care nu sunt medicamente, aditivi alimentari precum condimente sau conservanți sau alimente convenționale și care îndeplinesc unul dintre următoarele criterii:
Utilizarea suplimentelor alimentare este pentru a va asigura că un subiect ingerează suficienți nutrienți esențiali. Suplimentele alimentare nu trebuie utilizate pentru tratarea unei boli.
O excepție de la această recomandare este utilizarea adecvată a vitaminelor.
Există diferite tipuri de suplimente alimentare pe piață: vitamine, minerale, extracte de plante, aminoacizi și proteine, acizi grași esențiali, suplimente pentru culturism.
Vitamina este un compus organic esențial pentru sănătatea și supraviețuirea organismului.
Un compus chimic organic (sau un set asociat de compuși) se numește vitamină atunci când nu poate fi sintetizat în cantități suficiente de către un organism și trebuie introdus în dietă. De exemplu, acidul ascorbic (vitamina C) este o vitamină pentru oameni, dar nu pentru majoritatea celorlalte animale.
Suplimentarea este importantă pentru tratamentul unor probleme de sănătate.
Acestea sunt elementele chimice necesare pentru supraviețuirea organismelor, cu excepția celor patru elemente carbon, hidrogen, azot și oxigen prezente în moleculele organice comune.
Plantele au stat la baza tratamentelor medicale pentru o mare parte din istoria omenirii și, la fel ca medicina tradițională, este practicată și astăzi.
Medicina modernă recunoaște medicina pe bază de plante ca o formă de medicină alternativă, deoarece practica pe bază de plante nu se bazează strict pe dovezile adunate cu metoda științifică.
Cu toate acestea, medicina modernă folosește mulți compuși de origine vegetală ca bază pentru medicamente.
Domeniul de aplicare al medicinei pe bază de plante este atât de extins încât include produse fungice și apicole, precum și minerale, scoici și unele părți ale animalelor.
Aminoacizii sunt compuși organici importanți biologic compuși dintr-o grupare amino (-NH2), acid carboxilic (-COOH) și grupări funcționale, împreună cu un lanț lateral specific pentru fiecare aminoacid.
Principalele elemente ale unui aminoacid sunt carbonul, hidrogenul, oxigenul și azotul, deși alte elemente se găsesc în lanțurile laterale ale unor aminoacizi.
Aminoacizii pot fi împărțiți în trei categorii: aminoacizi esențiali, aminoacizi neesențiali și aminoacizi condiționați.
Aminoacizii esențiali nu pot fi produși de organism și trebuie furnizați de alimente. Aminoacizii neesențiali sunt produși de organism din aminoacizi esențiali sau în descompunerea normală a proteinelor.
Aminoacizii condiționați nu sunt de obicei esențiali, cu excepția perioadelor de boală, stres.
Sunt acizi grași pe care oamenii și alte animale trebuie să le ingereze, deoarece organismul le cere pentru o sănătate bună, dar nu este capabil să îi sintetizeze.
Termenul „acizi grași esențiali” se referă la acizii grași necesari proceselor biologice, dar nu include grăsimile care acționează doar ca combustibil.
Suplimentele pentru culturism sunt suplimente alimentare utilizate în mod obișnuit de cei implicați în culturism și atletism.
Suplimentele de culturism pot fi folosite pentru a înlocui mesele, pentru a îmbunătăți creșterea în greutate, pentru a promova pierderea în greutate sau pentru a îmbunătăți performanța atletică.
Printre cele mai utilizate sunt suplimentele vitaminice, băuturile proteice, acizii cu lanț ramificat (BCAA), glutamina, acizii grași esențiali, produsele de înlocuire a meselor, creatina.