Hibiscus este o planta ale carei frunze si flori sunt utilizate de multi ani in suplimentele destinate tractului urinar, datorita faptului ca: acidifică urina, de la pH 7,5-8 la pH 5,6, împiedicând astfel dezvoltarea agenților patogeni, aderarea microbilor de pereții tractului urinar, având astfel si un efect bacteriostatic, ameliorand astfel majoritatea simptomelor deranjante ale infecției urinare : nevoia frecventă de a urina, senzatie de usturime, durere.
Contribuie la scaderea tensiunii arteriale – consumul de ceai de hibiscus are proprietati antihipertensive . Acesta ajuta la scaderea tensiunii arteriale sistolice si diastolice.
Ajuta la reducerea colesterolului – datorita proprietatilor hipolipemiante, ceaiul de hibiscus ajuta la scaderea colesterolului „rau“ (LDL – colesterol) si poate preveni aparitia afectiunilor cardiovasculare Totodata, acesta este benefic si pentru persoanele cu diabet.
Are efect antiinflamator si antibacterian – datorita continutului bogat in antioxidanti, acesta protejeaza organismul de efectele negative ale radicalilor liberi (6).De asemenea, este util in combaterea infectiei cu Staphylococcus aureus.
Are rol de sustinere a sistemul imunitar – frunzele de hibiscus au o concentratie bogata de vitamina C, nutrient esential care sustine sistemul imunitar si protejeaza organismul impotriva racelilor.